Újbeszél: 3 új kifejezés angolul, amik csak most terjednek a neten

Újbeszél: 3 új kifejezés angolul, amik csak most terjednek a neten

Hoztam nektek megint három olyan angol kifejezést, melyek annyira újak, hogy még a hivatalos szótárakban sincsenek igazán benne, de a közösségi médiában már egyre többet találkozhatunk velük.

escape room (főnév) UK /ɪˈskeɪp ˌruːm/

Ezt a szót, habár nem mi magyarok találtunk ki, mégis az elterjedésében nagy a szerepe Budapestnek, hisz a régi, romos épületekben kialakított ún. kijutós szobák vonzó elemei lettek az újhullámos kikapcsolódásnak. Ezeknek a szobáknak az a lényege, hogy az oda bezárt személy vagy csoport a különböző beépített rejtvények megfejtése által tud csak kijutni onnan.

Escape rooms are very much the trendy way to gather your friends and family for a night out. You can put their puzzle skills to the test as the clock counts down every last second of your frantic attempts to emerge victorious from a locked room. (via)

night czar (főnév) UK /ˈnaɪt.ˌzɑʳ/

Szószerint éjjeli cár, de akár fordíthatjuk ezt a kifejezést úgy is, hogy éjszakai miniszter. Ezt a pozíciót Londonban hivatalosan be is töltik, hisz az ottani városvezetés rájött, nem kevés feladat társul az éjszakai élet megszervezéséhez. Ő tartja a kapcsolatot az éjjel is működő vállalkozásokkal, az éjszakai műszakban dolgozó emberekkel, továbbá felelős a sikeres koncertek és városi események lebonyolításáért is.

In her first initiative as Night Czar, Amy Lamé is planning a series of monthly ‘Night Surgeries’, where she will be out and about across the capital in the evening, speaking directly to businesses, night-time workers, members of the public and residents to get an understanding of Londoners’ views of the night-time economy. (via)

 

 

micro-adventure (főnév) UK /ˈmaɪ.krəʊ.ədˌven.tʃəʳ/

Az angolok így hívják azokat a “kiruccanásokat”, amik rövid ideig tartanak, viszonylag olcsók és a meglátogatni kívánt hely a városból könnyen elérhető. Egy ilyen trip ugyanolyan értékes időtöltést jelenthet, mint egy messzebb lévő, jobban hangzó kirándulás. Budapestnek talán a Normafa vagy a János-hegy nyújthat efféle mikrokalandozásokat.

As the world’s population becomes increasingly urbanised, busy, and stuck in front of a screen, microadventures offer a realistic escape to wilderness, simplicity and the great outdoors, without the need to ski to the South Pole or go live in a cabin in Patagonia. (via)

Ha tetszett a lecke, és szeretnél a jövőben hasonlókat olvasni, kérlek, kövess minket a Mindennapi Angol Facebook oldalán!

Angol leckék e-mailben

Hírlevélre való feliratkozás: