Tanuljunk angolul zenével: Green Day – Ordinary World

Tanuljunk angolul zenével: Green Day – Ordinary World

Mielőtt lejjebb tekernél a leckére, legyen az az első, hogy először nyugodtan meghallgatod ezt a számot:

Oké. Ez így pont jó, hisz remélhetőleg a rövid távú memóriád segítségedre lesz abban, hogy felidézd az alábbi kifejezéseket, amiket külön kigyűjtöttem. Most indítsd el újra, és tanulmányozd az alábbiakat:

1. Ordinary World

A címet leginkább úgy fordíthatnánk, hogy hétköznapi világ. Az ordinary szó továbbá jelentheti azt is, hogy szokásos, nem különleges. Gyakori kollokáció még az ordinary people, ami azt jelenti, hogy hétköznapi emberek.

2. to leave something behind

Ez a kifejezés magyarul annyit tesz, mint valamit vagy valakit hátrahagyni. Azt hogy mit vagy kit hagyunk hátra a leave és a behind közé ékeljük. A dalszövegben a buried treasure szerepel itt, ami elásott kincset jelent.

3. to roll by

A ‘roll by‘ kifejezés egy ige, ami azt jelenti, hogy telik / múlik. Általában valamilyen időegységet teszünk elé alanynak, mint ahogyan ez a dalszövegben is így van. Days into years roll by: múlnak a napokból lett évek.

4. “What would you wish if you saw a shooting star?”

Ez a mondat 2-es típusú conditional (Conditional II) szerkezetet tartalmaz. Amikor ilyen mondatokat szerkesztünk az ‘if’-es tagmondat mindig egyszerű múltban van, a másik tagmondatot pegig a ‘would’ segítségével alkotjuk meg. Így a mondat azt jelenti: mit kívánnál, ha látnál egy hulló csillagot?

5. “I’ve walked to the end of the earth and afar.”

Ez a sor azt jelenti, hogy: elsétáltam a világ végére, és még annál is tovább. Az I’ve walked (I have walked) esetén befejezett jelent láthatunk, amire azért van szükség, mert a nemrég befejeződött cselekvésnek hatása van a jelenre.

6. more than enough

Habár ezt a kifejezést nem nehéz lefordítani, mégis érdemes kiemelni, hisz bármikor jól jöhet, ezért érdemes beépíteni az aktív szókincsünkbe. Ha szeretnénk magyarul szépen mondani, fordíthatjuk így: bőven elég vagy több a soknál.

Ha tetszett a lecke, és szeretnél a jövőben hasonlókat olvasni, kérlek, kövess minket a Mindennapi Angol Facebook oldalán!