A befejezett folyamatos jelen használata és képzése

A befejezett folyamatos jelen használata és képzése

Az alábbi leckében megtanuljuk, hogy mikor használjuk a befejezett folyamatos jelen igeidőt, illetve azt, hogy hogyan képezzük.

1. A befejezett folyamatos jelen használata

A befejezett folyamatos jelen igeidőt (angolul: Present Perfect Continuous) olyan cselekvések kifejezésére használjuk, melyek biztosan a múltban kezdődtek és vagy még mindig tartanak vagy a jelenhez közeli pillanatig tartottak. A folyamatos jelen igeidőtől főként abban különbözik, hogy itt vagy az időtartam a fontos – hogy mennyi ideje tart a cselekvés – vagy az eredmény a fontos – hogy egy a közelmúltban hosszabb ideig elhúzódó cselekvés milyen hatással van a jelenre.

Hogy a befejezett folyamatos jelen ezen két különböző használatát megértsük, két alegységre bontjuk a magyarázatot, ahol példamondatokkal bemutatjuk, azok hogyan fordulhatnak elő az angol nyelvben.

1.1 Valamennyi ideje

Ahogy a bevezetőben már röviden megemlítettük, az első használat esetén olyan cselekvéseket fejezünk ki ezzel az igeidővel, melyek a múltban kezdődtek, még mindig tartanak és jól érzékelhetően a jövőbe is átívelnek. Fontos, hogy nem csak azt szeretnénk érzékeltetni, hogy ez a cselekvés éppen folyamatban van, hanem azt is, hogy valamennyi ideje folyamatban van, és sok esetben konkrétan azt is meghatározzuk, hogy mennyi ideje van folyamatban a cselekvés.

A ‘for‘ és ‘since‘ kifejezések

Számos időhatározó és kifejezés kapcsolódik a befejezett folyamatos jelenhez, amellyel jól lehet érzékeltetni, hogy a cselekvés még mindig folyamatban van. Ezeket a kifejezéseket leggyakrabban a for (valamennyi ideje) és a since (valami óta) szavacskákhoz kapcsoljuk. Ezekre nézzünk különböző példamondatokat:

Példamondatok a ‘for‘ kifejezéssel

A ‘for‘ szócskával olyan kifejezéseket hozhatunk létre, melyek megmutatják, hogy mennyi ideje tart a cselekvés.

I have been waiting here for a while.

Itt várok már egy ideje.

She has been relaxing for 2 hours.

Már két órája pihengél.

We have been fighting against it for decades.

Több évtizede küzdünk ellene.

Példamondatok a ‘since‘ kifejezéssel

A ‘since‘ szócskával olyan kifejezéseket hozhatunk létre, melyek megmutatják, hogy mióta van folyamatban a cselekvés.

I have been waiting here since soon.

Már dél óta itt várakozom.

Peter’s been working here since 2010.

Péter már 2010 óta itt dolgozik.

They have been living here since June.

Június óta itt élnek.

1.2 Hatással van a jelenre

A befejezett folyamatos jelen igeidő második használata esetén a cselekvés szintén a múltban kezdődött, huzamosabb ideig eltartott, azonban a beszéd pillanata előtt nem sokkal véget ért, de úgy, hogy hatása a jelenben még mindig érzékelhető. Olyannyira, hogy kifejezetten ezt a hatást (eredményt) szeretnénk alátámasztani azzal, hogy megmondjuk az milyen cselekvésnek köszönhető.

Hogy a legjobban bemutassuk a befejezett folyamatos jelen ezen használatát, rövid párbeszédeket írtunk, ahol egyszerre láthatjuk, hogy mi a hatás, és azt, hogy azt milyen huzamosabb ideig elhúzódó cselekvés váltotta ki.

Példaszituáció:

A: John, you look very tired. // hatás

B: Oh, really? Well, I have been standing all day. // kiváltó ok

A: John, te nagyon fáradtnak tűnsz.

B: Oh, valóban? Mondjuk egész nap ácsorogtam.

Egy másik példaszituáció:

A: Wow, have you been doing exercises lately? // kiváltó ok

B: How did you know? Do I look fit? // hatás

A: Az igen, tán gyúrogattál mostanában?

B: Honnan tudtad? Fittnek tűnök?

2. A befejezett folyamatos jelen képzése

Az igeidők képzését illetően, amire minden igeidőnél kitérünk: (1) a segédige, illetve a szórend, valamint, hogy (2) vannak-e eltérő szabályok E/3-ban.

2.1. A segédige és a szórend

Mint minden igeidőnek, a befejezett folyamatos jelennek is van egy segédije a HAVE, amit kijelentő, tagadó és kérdő mondatokban egyaránt használunk. Illetve a folyamatos jelen segédigéjét is megörökli BEEN formában. A másodlagos segédige alakja sosem változhat ellentétben a segédigével. A példamondatok során figyeljük meg a szórendet, azaz azt, hogy a különböző módokban a segédige, a másodlagos segédige, a főige, és néhol a tagadószó milyen sorrendben követik egymást.

Kijelentő: I have been eating.
Tagadó: You haven’t been working.
Kérdő: What have you been doing?

2.2. Eltérő szabályok E/3-ban

Mint minden jelen igeidőben (a múltaknál és jövőknél már nem) itt is figyelnünk kell arra, hogy egyes szám harmadik személynél milyen nyelvtani módosulás lép fel. A befejezett folyamatos jelen igeidő esetén csak annyi, hogy a HAVE segédige -> HAS alakban kerül a mondatba.

Kijelentő: She has been studying.
Tagadó: He hasn’t been eating.
Kérdő: Why has Peter been missing?

Ha tetszett ez az írás, olvass az egyszerű jelen vagy a folyamatos jelen igeidőkől is.

Hasonló leckékért kövesd Facebook oldalunkat!

Extra tartalmakért pedig Instagram oldalunkat is.